Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Duplessis

Bourgogne Chablis / Frankrijk

Mineralenbodems
In Chablis, een wijngebied dat teruggaat tot de 9e eeuw, is wijnbouw gebaseerd op één enkele druivensoort – chardonnay – en die is verkrijgbaar in vier appellations: Petit-Chablis, Chablis, Premiers Crus en Grands Crus. Het gebied wordt getypeerd door een groot kalksteenplateau dat wordt doorkruist door valleien – met name La Vallée du Serein – met mergelbodems en een dikke laag alluvium, het sediment dat door de Serein-rivier is afgezet. De Premiers Crus en de Grands Crus liggen op de hellingen met de beste expositie en ontwikkelen hier hun karakteristieke mineraliteit, die gepaard gaat met een goed bewaarpotentieel. 

'Karakteristieke mineraliteit, gepaard met een goed bewaarpotentieel.' 

Biologisch gecertificeerd
Lilian Duplessis beheert zijn wijngaard met veel aandacht voor een goede gezondheid van de bodem en de klimatologische uitdagingen. Hij werkt op biologische wijze, gecertificeerd sinds 2013. Zo wordt met precisie en respect gereageerd op de verschillende gevaren die de wijnstok bedreigen. De biologische aanpak komt niet alleen de kwaliteit van de wijnen ten goede, maar komt ook tegemoet aan de groeiende vraag naar biologische Chabliswijnen. Afhankelijk van het oogstjaar (2018 bijvoorbeeld) kan de toevoeging van zwavel bij de vinificatie geheel achterwege blijven. 

Het domein bestaat uit acht hectare wijngaarden, verdeeld over een twintigtal percelen, elk met zijn eigen specifieke kenmerken, waarvan sommige al 75 jaar zijn aangeplant. Grand Cru Les Clos, Premiers Crus Vaugiraut, Mont-de-Milieu, Fourchaume, Montée-de-Tonnerre, Montmains en Vaillons: bekende namen voor Chablisliefhebbers, die op dit domein in ere worden gehouden. Oriëntatie, helling, enkele of dubbele Guyot-snoei, bodemprofiel... de specifieke kenmerken van elk perceel vormen de unieke wijnprofielen. Die diversiteit komt de verschillende wijnen uiteraard ten goede, maar vereist wél de voortdurende en minutieuze aandacht van de wijnmaker.

ZELFOPGELEGDE BEPERKINGEN

In een appellation als de Chablis en op de percelen zoals die van Domaine Duplessis, is het werk aan de wijnstok van essentieel belang voor de productie van kwaliteitswijnen. In alle seizoenen wordt hard gewerkt tussen de rijen om de wijnstokken te snoeien, schoon te maken en te bewaken, want daar wordt de wijn gemaakt. Géén chemische meststoffen, insecticiden of synthetische fungiciden, geen producten die de bodem of de wijnstokken en, aan het einde van het proces, de kwaliteit van de wijnen zouden kunnen aantasten. Onkruidbestrijding gebeurt mechanisch. Gras bestrijdt de meeste ongemakken op natuurlijke wijze. Zwavel en koper – beide natuurlijke mineralen – worden in de laagst mogelijke doses ingezet voor de bestrijding van oïdium en meeldauw. De zelfopgelegde beperkingen vereisen veel aandacht en toezicht. Maar, zo vindt Lilian Duplessis, de gezondheid van de bodem, de wijnstokken, de wijnbouwers en de consumenten, is dat dubbel en dwars waard. Grand Cru Les Clos, Premiers Crus Vaugiraut, Mont-de-Milieu, Fourchaume, Montée-de-Tonnerre, Montmains en Vaillons, Chablis, Petit-Chablis: het zijn allemaal wijnen die met zorg, talent en passie worden verbouwd. Met elk hun eigen expressie onder die unieke appellation Chablis.  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief