Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Nicolas Maillet

Bourgogne Mâconnais / Frankrijk


Eeuwenoude wijngaarden
Het familielandgoed ligt op de hellingen van het dorpje Verzé (Saône et Loire, Frankrijk) in het hart van de Mâconnais, 60 km ten noorden van Lyon en 120 km ten zuiden van Dijon. Het is al vier generaties in het bezit van de familie Maillet. De wijn werd in de beginjaren gemaakt in de kelders van het familielandgoed, maar in 1928 werd de productie van het domein overgebracht naar de coöperatieve kelder van het dorp. Tot 1999, toen werd de productie opnieuw verplaatst, terug naar het familielandgoed. Tegenwoordig bestaat het domaine uit zeven hectare − eeuwenoude − wijngaarden: 5,77 hectare chardonnay, 0,64 hectare aligoté, 0,40 hectare pinot noir en 0,40 hectare gamay.

Agriculture Biologique
De oorspronkelijke wijngaard van het landgoed bestaat uit 3,5 hectare. De gemiddelde leeftijd van de stokken is vijftig jaar. Sinds 1999 is er 2,7 hectare chardonnay aangeplant. Eén hectare zestig jaar oude chardonnay werd in 2015 overgenomen. Deze wijngaard ligt ideaal op klei-kalksteenhellingen met zuidwestelijke en oostelijke zon expositie en wordt gecultiveerd volgens biologische landbouwmethoden. In 2008 maakte het domaine deze aanpak officieel. Jaargang 2011 was de eerste die het AB (Agriculture Biologique) logo mocht dragen. 

'Elk perceel wordt apart gevinifieerd, om de aroma's van de druivensoort en de verschillende terroirs te behouden. Het is heel interessant om de aanzienlijke verschillen tussen elk perceel te proeven.'Steeds groener
De afgelopen jaren heeft Maillet steeds meer biodynamische landbouwpraktijken toegepast. Zo wordt bij het aanplanten van nieuwe stokken of bij het vervangen van dode stokken hout gebruikt dat is geënt van de eigen oude wijnstokken. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het onderhoud van de bodem door het hele jaar door regelmatig te ploegen, zodat de wijnstokken diep kunnen wortelen. Hierdoor ontstaat ook een hoog niveau van microbiologische activiteit in de bodem die de planten en de druiven ten goede komt. De oogst wordt handmatig uitgevoerd met behulp van kleine kratten, waardoor het fruit zo veel mogelijk wordt ontzien. Als de druiven namelijk in grote bakken worden gekneusd, oxideert het sap en lijdt de kwaliteit van de wijn daaronder.

In de kelder  
De vinificatie vindt plaats in de kelder van het landgoed, die in 1999 volledig werd gerenoveerd. De uitrusting is uiterst traditioneel, de grootste inspanning wordt geleverd om kwaliteitsdruiven te produceren. De witte wijnen rijpen niet in vaten, maar in kuipen, waarin elk perceel apart gevinifieerd wordt, om de aroma's van de druivensoort en de verschillende terroirs te behouden. Het is heel interessant om bij het tussentijds proeven de aanzienlijke verschillen tussen elk perceel op te merken. Ten slotte wordt, om de verschillende terroirs te karakteriseren, geen commerciële gist gebruikt. De gisting gebeurt met de gisten die van nature aanwezig zijn op de druiven van de verschillende percelen. Hierdoor verloopt de alcoholische gisting zeer langzaam en duurt 6 -10 maanden, waardoor wijnen met zeer fijne en delicate aroma's kunnen worden verkregen.

Domaine Nicolas Maillet
Bourgogne Aligoté 2021
Een schoolvoorbeeld Aligoté!
Druivenras Aligote
Land / Streek Frankrijk Mâconnais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 25,75
Domaine Nicolas Maillet
Mâcon Villages 2020
lekker "easy drinking".
Druivenras Chardonnay
Land / Streek Frankrijk Mâconnais
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13,5%
€ 21,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief