Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Javier Sanz Viticultor

Castilla y Leon / Spanje


Rueda-legacy
De oorsprongsbenaming Rueda, toegekend in 1980, was de eerste in Castilla y León. De D.O. omvat vele oorspronkelijke wijnhuizen, waar de verdejodruif de ster is die de streek bekendheid en prestige heeft gebracht. De gemeente met de meeste wijngaarden met oorsprongsbenaming Rueda is La Seca en hier is wijnhuis Javier Sanz Viticultor gevestigd. De wijngaarden van Sanz zijn aangelegd in een mozaïek van percelen, boerderijen en kleine wijngaarden, allemaal binnen de La Seca (Valladolid). De filosofie van deze oude wijnfamilie (vijfde generatie, meer dan 150 jaar actief) is gebaseerd op lokale druivenrassen, herstel van bijna uitgestorven rassen en het behoud van enkele zeer bijzondere, prephylloxera-wijngaarden. De frisheid, complexiteit en evenwichtigheid van de Sanz-wijnen is het directe uitvloeisel van de bijzondere legacy van Rueda.

'De gezondheid en kracht van de wijngaarden is alles. Kwaliteit gaat hier boven kwantiteit.'


Gratis land
Rueda is de meest zuidelijke wijnstreek van het oude Castilla, waar nog duidelijk te zien is dat dit ooit de grens was tussen christelijk- en moslimgebied. Tot de tiende eeuw was dit, door de vele oorlogen, een desolaat stuk land. Toen het eindelijk vrede was, na decennia van oorlogen, keerden de oorspronkelijke bewoners mondjesmaat terug. Koning Alfonso VI (1040-1109), die de wijnbouw wilde stimuleren, vaardigde een wet uit die erin voorzag dat iedereen die in wijngaarden wilde planten en verzorgen, daarvoor gratis een stuk land kreeg. 

Rijke drinkers
Doorslaggevend voor het middeleeuwse succes van de lokale wijnbouw was de nabijheid van koninklijke residenties in Valladolid, Leon en Zamora en de universiteiten in Palencia en Salamanca. Dit zorgde voor een afzetmarkt: genoeg wijndrinkers, die bovendien het geld hadden om ervoor te betalen. Koning Felipe III (1578-1621) legde bijvoorbeeld voor z’n Hof in Valladolid beslag op maar liefst de helft van alle wijn die in Medina geproduceerd werd. Eeuwenlang breidde het wijngaardreaal van Rueda zich verder uit en nam de welvaart toe. 

Herontdekt
In 1909 sloeg het noodlot toe: ook in Rueda werden de wijngaarden massaal aangetast door Phylloxera. Pas na de Tweede Wereldoorlog en met name na 1970 begon het herstel. Tot die tijd had Rueda vooral wijnen geproduceerd van de lokale palominodruif. De wijnen die hiervan gemaakt werden waren zwaar, koppig en bijna sherry-achtig. Vanaf de jaren zeventig begonnen vooruitstrevende bodegas hun oude uitrusting te vervangen door rvs-tanks en ontdekte men dat met de combinatie van moderne vinificatietechnieken en de goed aangepaste autochtone verdejodruif moderne, smakelijke wijnen konden worden geproduceerd.

Kracht & gezondheid
Javier Sanz Viticultor bezit 104 hectare wijngaarden waar de groei en ontwikkeling van elke wijnstok op de voet gevolgd wordt. Op het land wordt nauwgezet en duurzaam gewerkt om de beste kwaliteit druiven te garanderen. Trouw aan de principes van Javier Sanz Viticultor, grijpt men zo min mogelijk in tijdens het wijnmaakproces. Onder de wijngaarden bevinden zich waardevolle schatten als de prephylloxera-wijngaard El Pago de Saltamontes. De wijnstokken groeien goed dankzij drie elementen: de bodem (kiezels), het continentale klimaat (met een groot dagtemperatuurbereik en een lage luchtvochtigheid) en het druivenras verdejo met z’n grote persoonlijkheid. De gezondheid en kracht van de wijngaarden is alles. Kwaliteit gaat hier boven kwantiteit. 

Malcorta
Eén van de oude rassen die Sanz in ere heeft hersteld is de malcortadruif. Een variant van verdejo die, hoewel berucht als ‘lastige soort’, met veel succes door Sanz wordt gevinifieerd. Ook maakt het huis een bijzondere ‘verdejo prefiloxérico’. 

De Grote Hamersma: 'Je hebt verdejo en je hebt een variëteit van die druif, de malcorta. Daar zijn ze in Rueda een tijd lang weinig respectvol mee omgesprongen. Uitsterving dreigde. Tot Javier Sanz zich over de malcorta ontfermde. Hij trotseerde diens status van lastpak. Weliswaar bleek de druif lastig te oogsten (malcorta betekent letterlijk 'moeilijk te snijden') maar wie die hobbels weet te nemen wordt getrakteerd op een onalledaagse witte met een gelaagdheid die de meeste 'gewone' verdejo's vreemd is. Knapperige en toch ook sappige millefeuille van peer, perzik, meloen, abrikoos, citrus en een lichte kruiderij. Buitengewoon vieve blanco die zijn bijna-doodervaring op overtuigende wijze achter zich heeft gelaten.'

Javier Sanz
Rueda 2022 Malcorta
Schoon, puur, rassig en spannend!
Druivenras Malcorta
Land / Streek Spanje Castilla y Léon
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 13%
€ 20,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief