Michel Gonet
Champagne / Frankrijk


Oude naam
Gonet is een oude naam in de Champagne. De familie verhuisde in de vijftiende eeuw van de Beaujolais naar de Champagnestreek en werkte in de wijngaarden voordat ze in 1802 hun champagnehuis oprichtten. Elke volgende generatie legde de basis voor een succesvol champagnehuis. De meest recente patriarch, Michel Gonet, breidde de kelders in Avize uit en zorgde voor een upgrade van de productie in de jaren 1970.
Côte de blancs
Het huis bezit tegenwoordig 40 hectare wijngaard met voornamelijk chardonnayaanplant in de Côte des Blancs. De wijngaarden bevinden zich in de dorpen Mesnil sur Oger, iets verder naar het zuiden in Vindey op de heuvels van de Sézannais en ook in de buurt van Troyes, op de hellingen van Montgueux. Het hoofdkantoor is gevestigd op Avenue de Champagne in Epernay. Vandaag de dag runt Sophie Signolle-Gonet, de dochter van Michel, het bedrijf, hoewel Michel nog steeds op het terrein rondloopt en gasten ontmoet.
EvenwichtÂ
Als récoltant-manipulant en vigneron indépendant maakt dit champagehuis alle wijnen van eigen wijnstokken. Gelegen op de beste terroirs van de Champagnestreek, strekken de wijngaarden van Michel Gonet zich uit over delen van de Côte des Blancs die zijn geclassificeerd als Grand Cru: de Côte de Sézanne, Montgueux en Bar-sur-Aubois.


Vigneron indépendant
Als récoltant-manipulant en vigneron indépendant maakt dit champagehuis alle wijnen van eigen wijnstokken. Gelegen op de beste terroirs van de Champagnestreek, strekken de wijngaarden van Michel Gonet zich uit over delen van de Côte des Blancs die zijn geclassificeerd als Grand Cru: de Côte de Sézanne, Montgueux en Bar-sur-Aubois.
Persing
De hele oogst wordt geperst in de kelders van het champagnehuis in Avize, waarbij elk perceel apart wordt geperst. De sappen worden ook gescheiden volgens extractie. De zoetste, krachtigste sappen aan het einde van de pers worden gebruikt om ratafia te maken: de traditionele, zoete, rijke drank die als aperitief of digestief gedronken wordt en ook wordt gebruikt in gerechten of als ingrediënt in cocktails.
Â
Individuele vaten
Elk perceel wordt apart gevinifieerd. Het gebruik van kleine vaten helpt om de aroma's en specifieke kenmerken van de terroirs, die allemaal verschillend en uniek zijn, te ontwikkelen. Door de diversiteit van wijnen per perceel kunnen de beste blends gecreëerd worden.
Â
Gecontroleerde gisting
De malolactische gisting gebeurt niet systematisch, maar hangt af van de rijkdom van het wijnjaar en het evenwicht tussen frisheid en kracht. Sinds 2016 doet Michel Gonet, vanwege de hogere temperaturen door de opwarming van de aarde, geen malolactische gisting meer om de frisheid en zuurgraad van de wijnen te behouden. Bepaalde cuvées krijgen een stevige houtrijping, wat zorgt voor rondheid en krachtige aroma's. Soms worden vaten ook gebruikt om een blend af te ronden, te structureren en complexer te maken.
Rijping
Eenmaal gemengd en gebotteld rijpen de champagnes tussen de 3 en 15 jaar sur lattes (op houten rekken) alvorens het dégorgement plaatsvindt: het proces waarbij het bezinksel (de afgestorven gistcellen) dat zich tijdens de tweede gisting in de fles heeft opgehoopt, uit de fles wordt verwijderd.
Voor het degorgeren wordt gebruik gemaakt van een likeur die is gemaakt van jonge chardonnaywijn om optimale versheid te garanderen. De champagnes krijgen een lichte dosage: de toevoeging van een combinatie van suiker en wijn (liqueur d'expédition) die de uiteindelijke zoetheid, smaak en stijl van de champagne bepaalt. Bij Michel Gonet wordt licht gedoseerd om de kenmerken per terroir zo veel mogelijk intact te houden.
Â
Mesnil-sur-Oger, Oger & Avize
De Grands Crus Chardonnays van Mesnil-sur-Oger, Oger en Avize zijn afkomstig uit verschillende dorpen in de Côte des Blancs en worden beschermd tegen de koude noordenwinden door de Montagne de Reims en blijven gespaard van de regen die in de Marnevallei valt. Dit terroir profiteert van een uitzonderlijk klimaat, een leemachtige krijtbodem en een ondergrond van krijt, die zorgen voor structuur en mineraliteit, bevorderlijk voor de productie van grote champagnewijnen.
Â
Vindey
Op de hellingen van de Sézannais-streek is het terroir klei-kalksteen en soms zanderig op bepaalde percelen. Dit atypische terroir produceert fijne, bloemige chardonnays met een grote levendigheid en frisheid. Druiven van de percelen Les Sablons, Le Village, Les Macherets, La Justice en Les Chalmonts worden onder meer voor de cuvee Les 3 Terroirs gebruikt.
Â
Montgueux
In Montgueux, vlakbij Troyes, bestaat de bodem uit mergelkrijt met kleine stukjes vuursteen, wat krachtige, kruidige chardonnays oplevert. Het zuidelijke aspect draagt ook bij aan deze aromatische rijkdom. De percelen Les Jognelles, Beauregard, Voie Creuse, Bas du Fiat, Grate Pot, Les Chères Vignes, La Richasse, Vaux, Marivat leveren de druiven voor de cuvées Vindey-Montgueux en Les 3 Terroirs.
Â
Fravaux
De lichte, fruitige pinot noirs van de Côte des Bars worden geproduceerd op het terroir van Fravaux, dat bestaat uit kleine stukjes kalksteen en vuursteen. Deze terroirs, die voornamelijk uit krijt bestaan, helpen de temperaturen te reguleren en verzachten de klimatologische excessen die inherent zijn aan deze noordelijke regio. Hier komt onder meer de cuvée Varlan vandaan.
Â
Â



Champagne Blanc de Noirs Fravaux "Le Varlan" extra brut
Champagne Blanc de Blancs Les 3 Terroirs 2019
Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Le Mesnil-sur-Oger 2015