Salwey
Baden / Duitsland
Wijnmakers van de Kaiserstuhl
De wijnbouwwortels van de familie Salwey gaan terug tot de 18e eeuw. Onder de naam Salwey is het wijnhuis sinds drie generaties actief. Al in de jaren 1920 stonden de wijnen van Heinrich Nepomuk Steiert (1880-1967) voor hoge kwaliteit. Hij was een van de oprichters van de Vereniging van Duitse Natuurwijnveilingen –de voorloper van de huidige VDP. Zijn dochter Anneliese (1916-2000) trouwde met Benno Salwey (1912-1976), die afkomstig was uit West-Pruisen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij naar Kaiserstuhl. Samen met zijn vrouw runde hij de boerderij van haar familie met een gemengde focus op landbouw en wijn.
Kwaliteitsontwikkeling
Hun zoon, Wolf-Dietrich Salwey (1941-2011), zette de productie van wijnen en distillaten voort. De hoge kwaliteitsontwikkeling van de wijnen die werden geproduceerd onder zijn leiding verhoogden de reputatie van het wijnhuis. Dankzij zijn inspanningen en visie bracht hij het imago van Baden terug als Duitslands topregio voor Bourgondische wijnen, in het bijzonder pinot noir.
Eigen weg
Konrad Salwey is de oudste zoon van Wolf-Dietrich. Hij volgt nu het familiepad en vindt zijn eigen weg. Na stages op verschillende Duitse wijndomeinen, waaronder Hans Wirsching en Müller-Catoir, voltooide hij zijn studie oenologie aan de universiteit van Geisenheim. In 2002 keerde Konrad terug naar het familiebedrijf in Oberrotweil waar hij sinds 2011 aan het roer van de wijnmakerij staat. Hij staat erom bekend dat hij nieuwe manieren van vinificatie uitprobeert en altijd de pure stijl van Salwey-wijnen verder probeert te verfijnen.
Jeu de boules
Konrad Salwey is eigenaar, wijnmaker, oenoloog en pinot-specialist. Hij wordt beschouwd als een pionier op het gebied van lichte, frisse en alcoholarme Bourgondische wijnen. Al zijn wijnen worden opgevoed op Frans eiken, de witte pinots (weissburgunder, grauburgunder) op grote houten vaten en de rode pinot (spätburgunder) in barriques. Konrad geniet van de Badense keuken, is een familieman en een gepassioneerd jeu de boules-speler.
Zelfde filosofie, zelfde stijl
Net als zijn vader is hij ervan overtuigd dat het terroir in een wijn pas goed tot uiting kan komen door zo min mogelijk in te grijpen tijdens het wijnmaken. Dezelfde filosofie dus, waardoor de wijnstijl onveranderd is gebleven. De fermentatie vindt plaats met de eigen, natuurlijke gisten en de wijnen worden niet gefilterd. Het totale wijngaardareaal omvat 39 hectare met bezittingen in Oberrotweiler Kirchberg, Eichberg, Henkenberg en de Glottertaler Eichberg.
Vulkaan. Löss. Mediterraan klimaat.
De speciale kenmerken van de Kaiserstuhl kunnen worden beschreven met de drie-eenheid vulkaan, löss en warmte. Het klimaat, de machtige terrassen van vruchtbare löss, bergen en heuvels met bodems van verweerd, warmtevasthoudend vulkanisch gesteente vormen een prachtige basis voor de onmiskenbare, subtiele mineraliteit en de heldere, bijzonder gelaagde smaak van onze wijnen.
Unieke bodems
Geologisch gezien is de Kaiserstuhl een klein vulkanisch gebergte dat ongeveer 13-15 miljoen jaar geleden werd gevormd op de breukrand van de verzakkende Rijnkloof. Gedurende vele miljoenen jaren wisselden uitbarstingen, breuken en plooien elkaar af. Daarom vind je er vandaag de dag talloze variaties van lavas, magma's en vulkanieten, die zorgen voor de unieke, gedifferentieerde bodemsamenstelling en -mineralisatie.
Bijzonder microklimaat
Tijdens verschillende ijstijden in de recente geologische geschiedenis vormden zand en woestijnstof uit Afrika hier löss. Plaatselijk heeft de Kaiserstuhl indrukwekkende sedimenten en lagen stoffig, geel löss. De bijdrage ervan aan de wijnbouw is enorm – löss is zeer vruchtbaar, het maakt de wijn zacht gepolijst, zoet en aromatisch. De ligging in het midden van de Bovenrijnvlakte en de warme luchtstromen die via de Bourgondische poort het gebied binnenkomen, zorgen voor een mediterraan klimaat. Ongeveer 1800 zonuren en de aanwezigheid van bijzondere flora en fauna als smaragdhagedissen, bijeneters, bidsprinkhanen, wilde orchideeën, cactussen, amandelen en vijgen getuigen van de bijzondere klimatologische kenmerken van de Kaiserstuhl.
Mineraliteit & gelaagdheid
Het klimaat, de machtige terrassen van vruchtbare löss, bergen en heuvels met bodems van verweerd en warmtevasthoudend vulkanisch gesteente vormen een prachtige basis voor wijnbouw. De wijnen kenmerken zich door een onmiskenbare, subtiele mineraliteit en opvallende gelaagdheid.
'De Salwey-wijnen kenmerken zich door subtiele mineraliteit en een opvallende gelaagdheid.'
Baden Oberrotweil Weissburgunder trocken 2021
Baden Oberrotweil Spätburgunder 2020
Baden Oberrotweil Grauburgunder trocken 2020
Baden Spätburgunder Kaiserstuhl 2022