Domaine Henri & Gilles Buisson
Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk
Ondergewaardeerd
De wijngaarden van Saint-Romain worden vaak over het hoofd gezien, omdat ze enigszins geïsoleerd liggen in een vallei ten westen van de beroemde wijngaarden van de Côte de Beaune. Ze zijn te vinden langs de schilderachtige weg die van Meursault en Volnay via Auxey-Duresses naar Saint-Romain voert. De appellation Saint-Romain verdient absoluut meer erkenning. De wijngaarden hebben een uitstekende ligging op steile hellingen met een boeiende bodemcombinatie van klei, kalksteen en mergel. Dankzij de iets koelere temperaturen is het groeiseizoen langer, wat resulteert in wijnen met een verfrissend zuurgehalte.
Diepgeworteld
In dit schitterende gebied vinden we domaine Henri & Gilles Buisson, waar wijnmakersfamilie Buisson 19 hectare wijngaard op biodynamische wijze bewerkt. De familie is al sinds de twaalfde eeuw aanwezig in het dorp Saint-Romain. In 1947 besloten Henri en Marguerite Buisson om hun wijn op het domaine te gaan bottelen en onder hun eigen label te verkopen. De familietraditie werd voortgezet door hun zoon, Gilles Buisson, die een domein bewerkte met de bekwame hulp van zijn vrouw Monica. Franck en Frédérick Buisson, de zonen van Gilles en Monica en kleinzonen van Henri, erfden de familiepassie voor wijn en terroir en namen in 2008 de fakkel over.
'Faire du vin, c’est extraire le ciel de la terre'
Bioritme
Franck en Frédérick Buisson namen in 2008 het roer over. Ze houden van dit land en willen het in hun flessen tot zijn recht laten komen. Hu. grootvader Henri Buisson volgde al de 'biologische trends’ van zijn tijd, in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw. Vandaag de dag bezit het domaine bijna 20 hectare wijngaard, gecertificeerd biologisch sinds 2009, die de twee broers sinds 2018 volledig biologisch-dynamisch beheren. Door innovatie centraal te stellen en tegelijkertijd het natuurlijke ritme van de natuur te respecteren, geven Franck en Frédérick het familiedomein een nieuwe kwaliteitsimpuls.
Persoonlijke follow-up
Franck en Frédérick zetten zich in om het ecosysteem te beschermen, hun ecologische voetafdruk klein te houden en op een innovatieve en ecologische manier te denken en te handelen om hun omgeving te respecteren. In de praktijk betekent dit onder meer een zorgvuldige selectie van kurken, flessen en apparatuur. De twee broers hebben ervoor gekozen om het karakter en de originaliteit van elk perceel te bewaren. Ze doen hun best om elk terroir z'n ‘eigen’ wijn te laten voortbrengen, waarbij interventie tot een minimum beperkt blijft.
Tijdens het vinificatieproces wordt elke wijn dagelijks geproefd voor een zeer persoonlijke follow-up. Franck en Frédérick creëren met hun verschillende appellations een mozaïek van unieke smaken. Elk van hun wijnen is een getrouwe weerspiegeling van het klimaat waarin hij werd geboren. De broers zijn er trots op dat ze wijnen maken waar ze van houden, die hun terroir tot uitdrukking brengen en die met hun originaliteit in de smaak vallen bij een publiek over de hele wereld.
Aan het eind van de zomer zijn de druiven klaar en zien ze er veelbelovend uit: de oogst op domaine Buisson.
Saint Romain Rouge 2022 Combe Bazin
Saint Romain Blanc 2022 Sous Le Chateau
Beaune Les Associés 2022 rouge
Saint Romain Blanc 2022 en Poillange
Saint Romain Blanc 2022 Sous La Velle