Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Domaine Rollin

Bourgogne Côte de Beaune / Frankrijk


Natuurlijke rijkdom
Alle witte wijnen vergisten op eiken vaten, om ze rondeur en molligheid te verschaffen. Bij rood wordt vooral ingezet op fruit, finesse en elegantie. Dit is in een paar woorden hoe Simon Rollin de stijl van de familieproductie omschrijft, die voornamelijk afkomstig is van de beroemde Corton-heuvel. “Dankzij de rijkdom van onze terroirs kunnen we 14 verschillende appellations produceren, verdeeld over vijf gemeenten van de Côte de Beaune”, aldus Agnès Rollin. Al het werk wordt gedaan met het eigen team, van het planten van de wijnstokken tot en met de marketing van de wijnen. Volgens de Rollins is het onmogelijk om grote wijnen te maken zonder mooie druiven. Daarom is het essentieel om zo schoon en natuurlijk mogelijk te werken. Het bedrijf is sinds 2015 Terra Vitis-gecertificeerd, wat inhoudt dat met groot respect voor flora en fauna, voor de integriteit van bodem en wijnstok en voor de mensen die er werken, wordt geproduceerd.

'We willen zo neutraal mogelijk zijn, zodat onze wijnen écht hun terroir weerspiegelen.' benadrukt Simon Rollin. 'Daarom gaan we voor lange, natuurlijke fermentaties.'
Family affair
Raymond Rollin was, net als zijn vader vóór hem, wijnbouwer op een andere boerderij in het dorp. Ondanks zijn bescheiden inkomen wist hij in de loop der jaren verschillende percelen te verwerven die hij buiten zijn werk om bewerkte (met name het perceel Pernand Vergelesses 1er cru Ile des Vergelesses dat de familie nu zeer dierbaar is). Maurice, zijn zoon, besloot in 1955 voor zichzelf te beginnen. Hij was het die een deel van de productie in flessen op de markt bracht. Hij had een goed gevoel voor PR. Samen met zijn vrouw Christiane ontwikkelde hij al snel een klantenkring, die nog altijd een basis vormt. Tegelijkertijd begonnen ze andere gehuurde percelen te exploiteren en probeerden ze nieuwe gronden te verwerven. 

Knowhow doorgeven
In 1976 kwam zijn zoon Rémi erbij. Samen beplantten zij de grond om de omvang van het domein te vergroten tot bijna tien hectare aan het begin van de jaren tachtig. Vervolgens begonnen ze met de bouw van de gebouwen die nodig waren voor deze groei. Samen met Agnès, zijn vrouw, ontwikkelde hij de verkoop van gebottelde wijn in Frankrijk en in het buitenland. Sinds het midden van de jaren negentig wordt de hele productie gebotteld en verkocht onder eigen label. De Rollins hebben altijd de behoefte gehad om de kwaliteit van de productie te verbeteren, samen met de wens om hun knowhow door te geven aan volgende generaties. Simon, hun zoon, kwam in 2003 aan boord, in 2009 vergezeld door zijn vrouw Caroline. Zij zijn vastbesloten het bedrijf voort te zetten door het essentiële instrument van hun werk, de wijnstok, te koesteren.

‘Gezond verstand is essentieel in de keuzes die we maken.'

In de wijngaard 
Doel is om een zo rijke en gezond mogelijke oogst te produceren en tegelijkertijd de duurzaamheid van de terroirs te waarborgen. De bodem wordt regelmatig omgeploegd om een diepe worteling van de wijnstokken te bevorderen en te zorgen voor een divers biologisch leven. Aanpassingen worden overwogen en aangepast aan elk perceel volgens regelmatige bodemanalyses. Fytosanitaire ingrepen worden zoveel mogelijk beperkt en aangepast aan de vegetatie, de geschatte risico's en natuurlijk de weersomstandigheden. Opbrengsten worden aangepast per perceel. Essentieel is de aandacht die de Rollins besteden aan het handwerk tijdens de vegetatieve groei van de wijnstok. Hierdoor worden de opbrengsten bijgestuurd van elk perceel en zorgt men voor een goede beluchting tussen de druiventrossen, wat essentieel is voor de gezondheid van de oogst. Zodra de druiven rijp zijn, worden ze met de hand geoogst en in kleine kratten vervoerd om hun verse kwaliteiten te behouden. 


In de kelder 
De witte druiven worden in hun geheel en langzaam geperst, waardoor ze al hun aroma's behouden. Na een lichte bezinking wordt de most gevinifieerd in kuipen voor de aligoté of in eikenhouten vaten voor de verschillende chardonnays. In alle gevallen wordt gestreefd naar een lange en natuurlijke gisting om de wijnen de tijd te geven zich te verrijken en te verfijnen in contact met hun droesem. De rode Pinot Noir-druiven worden met de hand gesorteerd en vervolgens met behulp van de zwaartekracht (zonder pompen) in kuipen gedaan om de kwaliteit van de druiven te bewaren. Tijdens de maceratieperiode die volgt, wordt alles in het werk gesteld om de natuurlijke mechanismen niet te veel te verstoren, zodat alle rode fruitaroma's die eigen zijn aan deze druivensoort en alle kenmerken van de terroirs die ze hebben voortgebracht, behouden blijven. De wijnen rijpen vervolgens tien tot vijftien maanden in eikenhouten vaten. 

Integriteit bewaren
Alle vinificatieprocessen vinden op natuurlijke wijze plaats, waarbij alleen de temperatuur wordt gereguleerd. De constante controle en de strenge behandeling maken het mogelijk frisse en natuurlijk heldere wijnen te verkrijgen. Ze worden op het domaine gebotteld, zonder toevoeging van fijne stoffen of filtratie, met als doel hun integriteit te bewaren. 

Duurzame, gecertificeerde aanpak 
Het hele proces volgt de Terra Vitis-aanpak en wordt gecontroleerd door deze onafhankelijke organisatie. Het bijzondere van de Terra Vitis-certificering is de integrale visie: van respect voor de wijngaard, vermindering van de inputs in alle stadia, beheer van afvalwater in de kelder, arbeidsomstandigheden van personeel tot en met recycling van afval.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief