Domaine Roland Lavantureux
Bourgogne Chablis / Frankrijk
Boerenbedrijf wordt wijnproducent
Wijn is bij Domaine Roland Lavantureux een passie die is overgegaan van generatie op generatie. Het wijnbedrijf is ontstaan uit een oud boerenbedrijf van de voorouders van de familie Lavantureux. Destijds was de wijnbouw een onderdeel van de landbouwactiviteiten. De geproduceerde wijn werd gedronken door familie en vrienden.
Vanaf de jaren zestig ging men echter ook in wijn handelen. Marine en Gervais, de grootouders via de vaderlijke lijn, begonnen met de verkoop van ongebottelde wijnen in feuillettes (vaten van 132 liter, typisch voor Chablis) in Auxerre en Parijs.
Groei
In 1979 startte Roland Lavantureux samen met zijn vrouw Brigitte met bottelen van de eigen wijnen in Lignorelles, een dorpje ten noordwesten van Chablis. Het domein groeide onder hen van 5 naar 20 hectare met wijngaarden in de dorpen Lignorelles, Beine en Ligny le Châtel.
In 2010 kwamen de beide zonen van Roland en Brigitte – David en Arnaud – aan boord. Arnaud ontfermt zich over de wijngaarden en de kelder. David is verantwoordelijk voor marketing en sales. De broers gaven het domaine een volgende kwaliteitsboost. De Lavantureux-stijl is verbluffend goed: niet voor niets werd Arnaud de laatste jaren drie keer uitgeroepen tot grootste talent van de streek.
'Ik hou van de mineraliteit die versterkt wordt door de rvs-vaten, maar ook van de structuur die het eiken geeft. Daarnaast wil ik proeven van welke plek de wijn komt.'
Wijnmaker Arnaud Lavantureux
Verdere groei
Sinds 2019 beschikt Lavantureux ook over oude familie-wijngaarden (van moederskant) in Epineuil en Tonnerre (Bourgogne), beplant met pinot noir. Hierdoor hebben ze ook een rode wijn kunnen toevoegen aan hun gamma: de Bourgogne Epineuil Les Fauconniers. Ook werden nieuwe percelen in Chablis aangekocht, met name in Chablis Premier Cru Vau de Vey. Een andere in het oog springende toevoeging is de Vauprin-wijngaard in Lignorelles. Deze wijngaard geeft, door z’n unieke terroir, een wijn die zich met gemak kan meten met menig premier cru: de Chablis Vauprin. Alle Lavantureux-wijnen, behalve de basis-Chablis, krijgen een volledige of gedeeltelijke opvoeding op eiken vaten.
Grote naam
Zelden hebben we wijnen geproefd die ons zo overtuigden. Wat een precisie en verfijning. De prestigieuze wijngaarden, de biologische werkwijze en vooral ook het wijnmaaktalent van de broers David en Arnaud zorgen ervoor dat de ster van dit de domaine snel rijzend is. Lavantureux mag zich tegenwoordig scharen onder de grote namen van Chablis.
'Wat een precisie, wat een verfijning. Lavantureux mag zich tegenwoordig scharen onder de grote namen van Chablis.'
Twee elementen
“We willen zo puur mogelijke wijnen maken,” benadrukt Arnaud Lavantureux. “Als ik zeg puur, dan bedoel ik het meest representatief voor de plek waar de druiven groeien. Mijn idee van wijn is om de exceptionele terroirs van Chablis te laten zien. Met een houtopvoeding die doet denken aan een Côte de Beaune. Onze wijnen hebben zowel die volle, vlezige aanzet in de mond als de fris-ziltige tonen in de afdronk. Die twee elementen wil ik combineren tot wijnen die me bevallen. Ik hou van de spannende mineraliteit die versterkt wordt door de rvs-vaten, maar ik hou ook van de structuur die het eikenhout van de vaten geeft. Daarnaast wil ik proeven van welke plek de wijn komt.”
Geologie als visitekaartje
“Chablis is beroemd vanwege z’n geologie,” vult David aan. “Het is onderdeel van onze identiteit. Mergel met daarin de fossielen van de prehistorische zee die dit gebied ooit bedekte en kalksteenlagen uit het Kimmerdigien van circa 150 miljoen jaar oud.Door geologische verschuivingen door de eeuwen heen, zitten die kalksteenlagen dicht onder de oppervlakte in Chablis en in sommige wijngaarden zelfs aan de oppervlakte.
De chardonnaydruif is gelukkig op deze bodem. Het contact van de wortels van de druivenranken met de bijzondere kalkstenen ondergrond geeft een typische mineraliteit, gecombineerd met een dynamische frisheid. Dit is wat Chablis zo bijzonder maakt en wat de appellation tegenwoordig typeert. Aan de geur, meer nog dan aan de smaak, herkennen wijnproevers onmiddellijk een Chablis.”
Zelfvoorzienend
"Groot voordeel is dat onze grootvader na de oorlog een van de eersten in Epineuil was die begon met het herplanten van wijnstokken. Hij koos hiervoor de beste hellingen. Het is een voorrecht dat we toegang hebben tot deze sublieme wijngaarden. We doen tegenwoordig selecties per perceel. Alles doen we zelf, van a tot z. Geen ingehuurde diensten of ondersteuning van een ingehuurde oenoloog. Alles gebeurt op het domaine en dat willen we ook blijven doen. We houden allemaal – mijn ouders, broer en ik – van volle rijke wijnen die frisheid en mineraliteit als tegenwicht bezitten. We houden van dit type wijn, dit is wat we willen maken.”
Chablis 2021
Chablis 2022 vieilles vignes
Chablis 1er cru Vau de Vey 2022
Chablis 2021 vieilles vignes
Petit Chablis 2022
Bourgogne Epineuil 2022 Les Fauconniers
Chablis 2022 Vauprin