Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Topsommelier Petro Kools over Vojacek

Het is een van de boegbeelden van de Limburgse gastronomie: Da Vinci in Maasbracht, de gouden culinaire combo van chef Margo Reuten en SVH Meestergastheer en sommelier - ‘noem mij maar gastheer-wijnfreak’ - Petro Kools. Het restaurant heeft al sinds 1999 onafgebroken minstens één Michelinster. Wijnliefhebbers kunnen hier helemaal losgaan. In de vinoteca van topsommelier Kools liggen zo’n twaalfhonderd wijnen, een absolute topcollectie, nur vom Feinsten. Kwaliteitswijnen uit de hele wereld, waaronder een aantal prachtige wijnen uit het Vojacek-assortiment. We vroegen Petro waarom hij zo graag met Vojacek samenwerkt.


Lange samenwerking

Petro: “Da Vinci gaat dit jaar z’n 29e jaar in en ik zit al 38 jaar in het vak. Zo lang ken ik Vojacek al, als toonaangevend wijnbedrijf. Vojacek senior was een imposante man, met een enorm netwerk van klanten en leveranciers. Huidige eigenaar Yoeri doet daar zeker niet voor onder. Hij is een leeftijdgenoot, zeer aimabel en met een fantastische wijnkennis. De relatie is open en eerlijk. Vojacek is nooit opdringerig, maar meedenkend en eerlijk. Zo heb ik de familie ooit leren kennen en zo is het nog steeds. 


Toprelaties

Het is heel knap dat Yoeri het oude leveranciersnetwerk van bourgogneproducenten heeft weten te behouden. Met een hele wereld die bourgogne wil drinken, is het onderhouden van die relaties natuurlijk cruciaal. Dat doet hij heel goed. Vojacek vertegenwoordigt domaines als Ramonet en Paul Pillot die wereldwijd enorm populair zijn, maar die jaarlijks maar heel weinig produceren. Afnemers smeken bijna om hier een paar doosjes wijn te mogen kopen. Met dat soort tophuizen doet Vojacek al decennialang zaken. 


'De mooiste witte bourgognes op onze wijnkaart komen via Vojacek.'
Bakermat

Misschien nóg indrukwekkender is Yoeri’s scherpe selectie van rising stars, de jonge wijnboeren die eruit springen door hun hoge kwaliteit wijnen, hun eigenzinnigheid en persoonlijke stijl. Daar is hij meester in. Yoeri is zonder twijfel een van de wijnautoriteiten van Nederland, zeker als het gaat om Bourgogne. Bourgogne is nog altijd het expertisegebied van Vojacek. Dat sluit ideaal aan bij mijn visie op chardonnays. Overal ter wereld worden mooie chardonnaywijnen gemaakt, maar voor mij blijft Bourgogne de bakermat van deze druif. Het beste wat chardonnay te bieden heeft, vind je in het Vojacek-assortiment: fantastische wijnen van huizen als Dominique CorninRijckaertBuisson BattaultAgnès PaquetRamonet. De mooiste witte bourgognes op onze wijnkaart komen via Vojacek.


Ook fantastisch

Bourgogne, de klassieke school, blijft het terrein van Vojacek, al is het assortiment inmiddels veel breder, met ook geweldige wijnen uit de rest van de wereld. We werken bijvoorbeeld ook met hun fantastische champagnes van Larmandier Bernier, met de wijnen van Robert Weil uit de Rheigau en mooie Loire-wijnen als de Touraine Chenonceaux van Domaine de la Renaudie.

Werk & passie
Wijn is voor mij een enorme passie, hobby, maar natuurlijk ook werk. In onze wijnkelder liggen zo’n twaalfhonderd flessen. Dat is veel, ja. Als we combinaties willen maken met nieuwe gerechten dan hebben we ruim de keuze. Maar ik werk ook vooruit: ik koop nu al de wijnen voor volgend voorjaar. De wijnen voor dit najaar en winter zijn al lang in huis en komen nu op dronk. We werken, net als in de mode, al in het volgend seizoen. 

Reputatie
Dat betekent dat een deel van de wijnen in de kelder zich nog moet ontwikkelen. Die zijn nog te jong op het moment van aankoop en gaan pas later de wijnkaart op. Een meursault of chassagne-montrachet bijvoorbeeld komt pas na een jaar of zes op dronk. Op ons niveau willen we wijnen perfect op dronk presenteren aan onze gasten. We hebben uiteraard een reputatie hoog te houden. Daarom proeven we regelmatig de ontwikkeling van onze wijnen en datzelfde gebeurt bij Vojacek: ook Yoeri proeft voortdurend de ontwikkeling van zijn wijnen. Daarover kan hij perfect adviseren. Hij weet precíes waar hij het over heeft.”

'Yoeri proeft voortdurend de ontwikkeling van zijn wijnen. Hij weet precíes waar hij het over heeft.'


Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief